SZEM - SZomszédok Egymásért Mozgalom
Csatlakozás a "Gombai SZEM" mozgalomhoz (információkat itt talál)

A SZEM mozgalomról talán még csak kevesen hallottak, pedig nem új keletű dolog.
Kanadából indult és az USA-ban is már több évtizede létezik, Magyarországon pedig hivatalos formában Budapest XI. kerületében kezdett először szerveződni.

Miről is van szó? MI A "SZEM"?

A SZOMSZÉDOK EGYMÁSÉRT MOZGALOM (SZEM) OLYAN TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉSI PROGRAM, AMELYNEK CÉLJA A LAKÓKÖZÖSSÉGBEN ELŐFORDULÓ BŰNCSELEKMÉNYEK MEGELŐZÉSE, KORLÁTOZÁSA ÉS A BIZTONSÁGOSABB ÉLETKÖRÜLMÉNYEK KIALAKÍTÁSA.
Tulajdonképpen nagyon egyszerű dolog. Szinte mindenki részt vesz benne - tudtán kívül is -, amikor kinéz otthon az ablakon, vagy mondjuk a kertet ápolva megkérdez valakit, akit még nem látott arra járni, hogy kit keres.

Szomszédok - egymásért..
.

Apró, mindennapos cselekedetek, amelyek a kisebb településeken mindennaposak, hiszen az ott lakók ismerik egymást, feltűnik, ha idegen jár arra. Erről lehet szó egy-egy város, nagyobb település, lakótelep, városrész esetében is, ha az egymás közelében lakók veszik a fáradtságot, és szóba állnak a szomszédokkal a cél érdekében. A cél az, hogy egymás dolgainak, ingatlanának figyelése, szokatlan dolgok észlelése révén a lakók kis közössége megelőzze a betöréseket, egyéb bűncselekményeket. Ha valahol összefog 6-8-10 lakó, akik rálátnak egymás házára, telkére, autójára, stb., kicserélik egymással telefonszámaikat, lakcímüket (nyaralósok esetében hasznos a lakcím ismerete is), akkor nagy valószínűséggel egyikük, vagy többen közülük könnyebben, hamarabb észreveszik a betörési kísérleteket, rongálásokat, netán illetéktelenek ottjártát, beköltözését is. Mint mondtuk, egyszerű dolog... csak figyelni kell a szomszédokra.

A lakóközösségeknek hasznos, ha ismerik egymás elérhetőségét. Nem kell persze mindent mindig "megkukkolni", senkinek semmi köze hozzá, hogy ki miből vett autót, mennyi pénzt és mire hagyott ott a boltban, szóval azért mindenkinek maradjon meg a magánélete.

De egy olyan jóindulatú összefogás már hasznos, ahol ha éjszaka ismeretlenek bezörgetnek valakihez, és ő 1-2 gyors telefonhívást megereszt a szomszédoknak csak annyit mondva: "Gyertek ki!", majd felgyulladnak a villanyok a környéken, lakók jelennek meg az ajtókban, ablakokban, akkor ott rossz szándékú emberek már nem fognak próbálkozni...

Ilyen csoportokban jó ha van 1-2 személy, aki rendszeresen (2-3 hetente) tartja a kapcsolatot a Polgárőrséggel. Jó ha tudjuk, hogy valamilyen idegen autó éjszaka, hajnalban szokott arra járni, jó tudnunk, hogy "vendégmunkások" alszanak éjjel valamelyik nyaralóban... hasznos információk ezek, ha valami történik.

Apró dolgok, melyeket nem nehéz megtenni egymásért és önmagunkért.
(A SZEM mozgalomról  és az ezekhez kapcsolódó tanácsokról, információkról a "Biztonságunk érdekében" menüpont alatt található és letölthető dokumentumok között is olvashat, de innen is letöltheti: Ismertető a SZEM mozgalomról 1. - Ismertető a SZEM mozgalomról 2.   pdf dokumentumok)


Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) a Facebookon.


Várjuk a jelentkezőket és kérjük csatlakozzanak a
"Gombai Szomszédok Egymásért Mozgalomhoz"!

Akik úgy gondolják, hogy utcájukban, környezetükben szerveznének ilyen csoportot, vagy már működik is valamilyen szinten, azokat kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot. Hívják bizalommal az egyesületünk elnökét, vagy szolgálatvezetőjét. (Az "Elérhetőségeink" menüpontnál találhatóak alapján.)

(Az ezzel kapcsolatos konkrét ismertető és felhívás itt olvasható)

Emellett várjuk minden tenni akaró, településünk és annak lakói iránt felelősséget érző lakos jelentkezését
a Gombai Polgárőr Egyesület soraiba!


Tegyünk egymással, önmagunkért és egymásért!